Přebor v atletice 2022

V sobotu 7. 5. 2022 proběhly na atletickém stadionu T. J. Sokol České Budějovice za podpory Jihočeského kraje a OV ČOS atletické přebory Sokolské župy Jihočeské. Zúčastnilo se jich téměř 200 závodníků a závodnic z různých jednot Sokola z celého kraje. Své zástupce jsme měli také my ze Sokola Milevsko a konkurenci nám dělali členové Sokola Písek, Boršov nad Vltavou, České Budějovice, Jistebnice, Křemže, Strakonice a Volyně.

Počasí závodům příliš nepřálo, protože v Českých Budějovicích celý den pršelo, ale to nijak nesnížilo výkony našich svěřenců. Z milevské jednoty jsme autobusem dovezli 31 sportovců, kteří se poprali o stupně vítězů. V kategorii mladšího žactva se nejvíce dařilo Janu Plavcovi, který do dálky skočil 298 cm, ve starším žactvu (ročník 2009-2010) se blýskl Tomáš Bolek v běhu na 60 metrů časem 8,98 a pozadu nezůstal ani jeho kamarád Matyáš Kostínek, který si zlepšoval své osobní rekordy. V kategorii ročníku 2007-2008 posunoval své hranice Ondřej Řezba skokem dalekým dlouhým 505 cm a z našich nejstarších dominovala Kateřina Müllerová zejména vrhem koulí 11,31 m a Petr Molík skokem dlouhým 555 cm. Z atletiky tak Milevsko celkově získalo 6 medailí, zlato Ondřej Řezba, Petr Molík a Kateřina Müllerová a stříbro Jan Plavec a Tomáš Bolek a bronz Matyáš Kostínek.

Závěr závodu patřil vyhlášení Přeborníků Sokolské župy Jihočeské, kdy se za celý rok sečtou získané body v desetiboji skládajícím se z plavání, šplhu a několika gymnastických a atletických disciplín. Titul Přeborníka Jihočeské župy pro rok 2022 získal Petr Molík, Kateřina Müllerová, Anna Pešičková a Nikola Smrtová, kteří spolu se stříbrnými medailisty Ondřejem Řezbou, Tomášem Bolkem, Janem Plavcem a Karolínou Strakovou postupují na celorepublikový přebor ČOS. Mladší žactvo se utká poslední květnový víkend v Pardubicích a starší žactvo, dorost a dospělí se předvedou následující víkend v Praze. Třetí místo v celkové všestrannosti ještě získal Matyáš Kostínek a Martin Straka.