TeamGym – novinka v našem Sokole

V oddíle sokolské všestrannosti se zase dělo něco nového. Děvčata a chlapci ve věku od 9 do 14 let se se svými trenérkami (Řezbová L., Jordanová, Řezbová V. a Molíková) rozhodli, že zkusí novou gymnastickou disciplínu Malý TeamGym.   Jedná se o soutěž družstev složených minimálně ze 6  gymnastek či gymnastů. Soutěž zahrnuje dvě disciplíny – akrobacii a trampolínku.

Akrobacie se provádí na pružném pásu a je předváděna s hudebním doprovodem. Vždy šest cvičenců z družstva předvádí tři, u mladších dvě, různé série akrobatických řad. Každá řada musí obsahovat různé akrobatické prvky spojené přímo bez meziskoků. Hodnotí se jak obtížnost zařazených prvků, tak kompozice neboli zařazení jednotlivých prvků dle přísných pravidel a provedení.

Druhou disciplínou je trampolínka, opět s hudebním doprovodem vždy šest cvičenců z družstva předvede tři nebo dvě řady skoků.  V první sérii musí závodníci předvést stejný skok a nejméně jedna série musí být předvedena přes bednu a nejméně jedna bez ní. Hodnotí se opět kompozice, obtížnost skoků a jejich provedení. Vítězem se pak stává družstvo s nejvyšším počtem bodů z obou disciplín.

Milevské sportovní gymnastky a členové oddílu sportovní všestrannosti Sokola Milevsko dali dohromady sedmičlenné družstvo Žákyně II. ve složení Linhartová, Novotná, Křížová, Fialová, Molíková, Podlisková a  Kortanová. Smíšené družstvo děvčat a dvou chlapců ze sportovní všestrannosti tvořilo družstvo Žáci a žákyně I. (Řezba, Molík, Heroutová, Kozáková, Fořtová, Koňáková). Závody se uskutečnily 3. prosince v Písku.

Mladší závodníci se od počátku potýkali s problémy, jedna z členek si zlomila nohu a jedna k závodu nastoupila se zdravotní indispozicí. Jejich kompozice se tak narychlo musely předělávat, přesto vybojovali 7. místo a za jejich výkon je moc chválíme.

Starší děvčata si napoprvé vedla skvěle a nakonec obsadila druhou příčku za TeamGymem Písek. Závody v této disciplíně to byly naše první, na další se chystáme hned v lednu, nasbírali jsme zkušenosti a víme, co doladit. Je fajn zkusit si něco nového.  Pokud nás chcete vidět, nenechte si ujít sokolskou akademii 9. února 2017, kde upravený TeamGym předvedeme.

Petra Molíková

OLYMPUS DIGITAL CAMERA