Sokolové si zacvičili v Plzni a Brně

Skupina cvičenců milevského Sokola se připojila k akci České obce sokolské – SokolGym 2022. SokolGym je festival pohybu a kultury, který se pořádá od roku 1996 pravidelně v období mezi všesokolskými slety. „Velké“ slety se konají v šestiletých intervalech, což je hlavně pro malé cvičence obrovský časový interval. Proto si začali sokolové organizovat i tyto „malé“ slety, pro které připravují a secvičují zvláštní hromadné skladby. Podle původního plánu se měl SokolGym uskutečnit již v roce 2021, ale covidové zákazy a další opatření uspořádání tohoto sokolského svátku znemožnily. V letošním roce mohlo již vše proběhnout podle plánu pořadatelů.

   V bohatém programu akcí SokolGym 2022 si diváci i účastníci mohli vybrat nejen hromadná vystoupení, ale mohli přihlížet také sportovním soutěžím (např. šplhu na laně, volejbalu, basketbalu nebo atletickému mítinku veteránů) či přehlídce pódiových skladeb skupin z celé republiky i hostů ze Slovenska. Na vlastní kůži si pak mohli vyzkoušet i různé sportovní aktivity (např. Zumba, Fit Pain Free, kruhový trénink) a zájemci si mohli splnit i nový Sokolský odznak zdatnosti. Součástí SokolGymů jsou ale vždy také kulturní a poznávací akce, např. komentované prohlídky měst, vystoupení uměleckých skupin či nejrůznější koncerty. Bohatý program pro své svěřence vymýšlejí i cvičitelé jednotlivých skupinek – např. návštěvu ZOO, významných památek či kulturních pamětihodností.

   Milevská jednota vyslala na SokolGym do Plzně (15. května) a na Sokolské Brno (11. a 12. června) mladší žákyně, které cvičily skladbu s názvem „Žížaly“, ženy se skladbou „Optimistky“ a seniory se skladbou „Spějme dál“. Celkem 42 osob. Vystoupení v Plzni proběhlo ve sportovní hale a mělo asi poloviční rozsah než vystoupení brněnské. V Brně si pak všichni užili tradiční „malý slet“ včetně zkoušek, generálky, průvodu městem a vlastního vystoupení s tribunou plnou diváků. Z celé republiky a ze Slovenska přijelo do Brna na čtyři tisíce účastníků, kteří vystoupili v 16 společných skladbách. Vystoupení ale bylo nakonec o jedno víc, protože žen se do skladby Optimistky přihlásilo na osm stovek. Aby mohly vystupovat všechny, musela být tato skladba zařazena do programu hned dvakrát.  Průvodu se zúčastnily asi tři tisícovky sokolů v krojích nebo ve cvičebních úborech, kterým do kroku vyhrávaly tři hudby.

   Krásné slunečné počasí i dohled starostky ČOS Ing. Hany Moučkové a dalších sokolských činovníků přispěly k bezvadnému provedení hromadných skladeb. Diváci i cvičenci si určitě přišli na své – a již se začínají těšit na XVII. všesokolský slet, který se uskuteční přesně za dva roky nejspíš opět na fotbalovém stadionu v Edenu. Nácvik společných skladeb začne již v září 2023.

ZiP

 

Mladší žákyně – Žížaly

Ženy – Optimistky

Senioři – Spějme dál