SokolGym Plzeň 2022

O víkendu 14. a 15. května 2022 se uskutečnil v Plzni, po ročním odkladu způsobeném covidem, mezisletový projekt ČOS s názvem SokolGym 2022.  Této akce se zúčastnilo také 41  sokolů z naší jednoty – 12 mladších žákyň a jejich cvičitelé se skladbou Žížaly, 13 žen se skladbou Optimistky a 13 seniorů se skladbou Spějme dál. Senioři vyrazili na místo vlakem již v pátek 13. května, protože měli zkoušku v sobotu brzy ráno. Ženy a žákyně měly odjet společně autobusem až v sobotu. Autobusu se však u sokolovny nedočkaly – měl technické problémy. Místo velkého autobusu poslal dopravce menší auto, které mohlo odvézt pouze ženy. Děvčata se tedy do Plzně vydala vlakem – nakonec to pro většinu byl pěkný zážitek.

    V Plzni už jsme se všichni sešli ve sportovní hale Lokomotiva, kde se konaly zkoušky všech skladeb. Po zkoušce se žákyně podívaly do Muzea strašidel, všichni jsme si prohlédli Plzeň a odpoledne se většina sešla v parku Chvojkovy lomy. Děti si zde splnily Sokolský odznak zdatnosti, ostatní přihlíželi vystoupením folklórních souborů, pódiovým skladbám a dalším ukázkám sokolské činnosti.

    Při večerním vystoupení se po pompézním nástupu pětadvaceti sokolských praporů postupně představilo deset hromadných skladeb, v nichž vystoupilo více než jedenáct stovek cvičenců všech věkových kategorií – od předškolního žactva až po seniory. Ve třech skladbách se představili i milevští sokolové. Vystoupení se našim cvičencům velice povedlo a měli radost z potlesku, kterým obecenstvo, v němž nechyběli ani starostka ČOS Hana Moučková a náčelník ČOS Petr Svoboda, všechny skladby provázelo. Po vystoupení se již všichni společně vydali na zpáteční cestu autobusem, který se naštěstí podařilo zajistit. Všichni se již začali těšit na další vystoupení projektu Sokolgym 2022, které se uskuteční ve dnech 10. – 12. června v Brně.

Marie Samohýlová