Sokolská tělocvičná akademie 2017

Další tělocvičná akademie, která vylákala do milevské sportovní haly všechny milovníky sportu a dobré pohody, rodiče, prarodiče i další rodinné příslušníky cvičenců, ale i příznivce Sokola, se stala minulostí. Hlediště sportovní haly se ve čtvrtek 9. února celkem třikrát zaplnilo do posledního místečka. Dopoledne patřilo tradičně žákům škol a školek z Milevska a okolí, večerní program ostatním návštěvníkům.

Na dvanáct stovek diváků a více než tři stovky cvičenců, cvičitelů a organizátorů akademie tak vzdali společně hold zakladatelům Sokola v čele s Miroslavem Tyršem a Jindřichem Fügnerem. Těm se před dlouhými 155 lety podařil vskutku husarský kousek, když 16. února 1862 položili opravdu pevný základ prvnímu českému tělocvičnému spolku. V době své největší slávy měl Sokol více než milion členů. A ti nechyběli při žádné významné historické události naší vlasti, vždy stáli v prvních řadách a přinášeli největší oběti.

První náčelník Sokola, tvůrce českého tělocvičného názvosloví a autor prvních společných sokolských cvičení, Miroslav Tyrš, by se určitě se svou chválou programu akademie připojil ke spokojeným divákům. Dnes se ale můžeme jen dohadovat, jak by se tvářil na cvičení těch nejmenších, protože v jeho době veřejně vystupovali pouze muži; postupně, ale hodně rozvážně, se přidávali dorostenci a ženy. Ale určitě by se i Miroslav Tyrš pobavil vystoupením nejmenších pekařů, kteří svoje „houstičky“ využili na veselé dovádění pod dospěláckým dozorem. Zaradoval by se z pestrého cvičení předškolního žactva, kdy holčičky coby malé notičky v pohodě naučily diváky stupnice, a kluci, vosí hejno, předvedli, že i tento hmyz může být mírumilovně naladěn. Možná, že by zatrnul při odvážných kouscích malých horolezců v podání mladších žáků, a třeba i uronil slzičku při vystoupením mladších žákyň, které si vybraly část sletové skladby z roku 2000 s malými kladinkami. U starších žákyň by asi ocenil znalost záludností života, které přináší láska, a žasnul by nad sehraností, rychlostí a precizností při cvičení žen – aerobiček.

Ale nejvíc by asi byl první náčelník Sokola překvapen z gymnastických cvičení. Obdivoval by obratnost a rozmanitost cvičení u nejmladších dětí z oddílu všestrannosti. Určitě by se mu líbila ukázka vystoupení malého TeamGymu, s nímž oba týmy vybojovaly stříbrné medaile v přeboru ČOS. S údivem by sledoval starší žáky a žákyně ve skladbě Funny Gym, v níž propojili gymnastické prvky se zábavným posilováním. Asi by schvaloval společné cvičení zkušených sportovních gymnastek s jejich malými kamarádkami, které se se záludnostmi tohoto sportu teprve seznamují. Pobavilo by ho zajímavé ztvárnění muzikálových písniček všemi členkami oddílu moderní gymnastiky, od těch nejmenších děvčátek až po vyspělé cvičenky. A určitě by zatajil dech při vystoupení čtveřice moderních gymnastek, které si jen tak pro radost „vystřihly“ svoji společnou soutěžní sestavu s obručemi.

Možná by se bratr Tyrš pozastavil nad počtem cvičitelů, kteří mají ještě chuť po celoroční pravidelné cvičitelské práci s dětmi i s dospělými na společné cvičení, zažertování, setkání s přáteli. Asi by ještě ocenil vynalézavost žen-seniorek, které ke svému cvičení využily velké pestrobarevné deštníky. A možná by i trochu záviděl (možná i trochu hodně) mladým mužům – starším žákům, kteří si zaskotačili i zacvičili společně s mladými děvčaty – staršími žákyněmi. A žasnul by nad jejich skokanským uměním i nad jejich ukázněností.

Z čeho by byl první náčelník Sokola určitě vyveden z míry, to by bylo moderní nářadí. Za jeho éry bylo všechno nářadí z tzv. masívu, tedy poctivé dřevěné, kožené, železné – a tedy velice těžké. Současnost využívá moderních lehkých materiálů a moderních barev. Velice variabilní je např. program s názvem RinoSet, který v modro-žluté barvě využívalo při svých vystoupeních hned několik věkových kategorií. Žíněnky, lavičky, švédské bedny, rozkládací klíny a další součásti výborně posloužily všem – od těch nejmenších až po ty nejzkušenější cvičence.

V přestávce hlavního večerního programu odměnili náčelník s náčelnicí sedm nejúspěšnějších sportovců jednoty. Malou pozornost dostali Ondřej Honzík – přeborník Sokolské župy Jihočeské a 5. místo v přeboru České obce sokolské ve sportovní všestrannosti; Petr Molík – přeborník župy, 4. místo v přeboru ČOS ve všestrannosti a 2. místo v přeboru ČOS v TeamGymu; Bára Sulanová – 2. místo v přeboru župy a 3. místo v přeboru ČOS ve všestrannosti; Pavla Molíková – přebornice župy, 1. místo v přeboru ČOS ve všestrannosti a 2. místo v Malém TeamGymu; Štěpán Pokorný – přeborník župy i přeborník ČOS ve všestrannosti; Ondřej Řezba – 2. místo v Malém TeamGymu a 2. místo v obřím slalomu v přeboru ČOS v alpském lyžování; Veronika Řezbová – 2. místo v obřím slalomu v přeboru ČOS v alpském lyžování. Po úspěšné mládeži přišla řada i na cvičitele, bez jejichž náročné, zodpovědné a zcela dobrovolné práce by tělocvičná jednota nemohla existovat. Letos byli oceněni Jana Beránková, Lenka Soukupová, Karel Pučelík a Pavel Bolek.

Nakonec se ještě musíme pochlubit pochvalou od bývalé náčelnice Sokolské župy Jihočeské Svatavy Křivancové, která přijela do Milevska již po několikáté. Ujistila nás, že naše akademie jsou stále lepší a dokonalejší a že se k nám vždycky moc těší. Velice oceňuje originální nápady cvičitelů a za nabitým programem vidí stovky hodin, které příprava takové akce od celého kolektivu vyžaduje. Nezbývá tedy než společně se spokojenými diváky poděkovat cvičitelům za fantazii, pečlivou přípravu a nácvik jednotlivých vystoupení a všem organizátorům, moderátorům i zvukovému technikovi za bezproblémový a pohodový průběh celé akademie. A nesmíme zapomenout ani na malé či velké cvičence, kteří svým vzorným vystupováním a velkou snahou přispěli k celkovému úspěchu, klidu a pohodě další z tělocvičných akademií tělocvičné jednoty Sokol Milevsko.

Zuzana Sekalová

cvičitelé_2017Aktivní cvičitelé T.J. Sokol Milevsko (2017), foto. I. Molová